pátek 14. února 2014

Daňová politika nových členských zemí Evropské unie – jsou zde typické znaky?

Daňová politika nových členských zemí Evropské unie – jsou zde typické znaky?
K.Kubátová
Dostupné z:
http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDQQFjAB&url=http%3A%2F%2Fkvf.vse.cz%2Fstorage%2F1218123205_sb_kubtovkvta.pdf&ei=fwv-UtqCBYOShgfMoYCQAQ&usg=AFQjCNFBiFmdzy53uxsRjCBQKqCzeHa3tQ&sig2=K321sQjUPiLH-k-DySQJGA


 
Cílem příspěvku je charakterizovat daňovou politiku nových 12 zemí Evropské unie v porovnání se stávajícími 15 členy. Někdy bývají dokonce nové země kritizovány za svou daňově příznivou politiku, což je dokazováno nižšími sazbami i celkovými výnosy zejména u daní korporací. Kritice se nevyhnulo ani zavedení tzv. „rovné daně“ v některých z těchto zemí.
Sledované ukazatele v tomto porovnání jsou daňová kvóta a její struktura a sazby daně korporací, jakožto daně potenciálně nejvíce podléhající daňové konkurenci. Výchozími statistikami jsou data z publikace Taxation trends in the European Union, kterou publikovala v roce 2007 Evropská komise spolu s Eurostatem a Directorate-General for Taxation and Customs Union.
Použitou metodou je testování statistických hypotéz o průměru pomocí heteroskedastickcýh a párových t-testů.
 
Jedná se o příspěvek, který je pro mne a pro moji práci velice inspirativní. Zaměřila jsem se nyní ve svém výzkumu především na daňové mixy vybraných členských států EU a HDP těchto zemí. Inspirativní jsou pro mne především t-testy užité v analýze.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat